Травиан Одговори

Почнимо са вашим питањем

Тражи одговарањем на питања

Да бисте нашли одговор, изаберите категорију а затим подкатегорију све док се доле не појави одговор. У случају да не можете сами да нађете одговор, на крају ћете добити прилику да нас контактирате.

Имам питање у вези...

Хајде мало детаљније:

Тражи по садржају

Да ли више волите да тражите одговоре путем менија и садржаја који вам је познат са ваших омиљених сајтова? Никакакв проблем, користите садржај одговора и пронађите ваш одговор.

Поруке и извештаји

  1. Поруке у игри (ИГМ)
  1. Извештаји

 

Поруке у игри (ИГМ)

Кликом на иконицу порука (последња у горњем заглављу, са илустрованим папиром и пером), бићете одмах прослеђени у ваше пријемно сандуче, одакле ћете моћи да читате, пишете нове, архивирате или бришете старе поруке.

Поруке у игри, скраћено ИГМ, су примарни систем порука које нуди Травиан и оне су од виталног значаја за комуникацију са другим играчима у игри. Поред тога, Особље ће користити поруке у игри за комуникацију са вама уколико им поставите неко питање или у неким другим случајевима.
Можете видети основни изглед поруке у игри на слици ниже. Да бисте написали поруку, све што треба да урадите је да кликнете на картицу за писање у порукама, онда, почните додавањем примаоца у прво поље у поруци, сходно томе, ово поље је познато као поље за примаоца. Травиан 4 је сведок нових додатака систему порука, пре свега, систем сада аутоматски детектује прва слова примаоца коме пишете и појавиће се падајући мени са избором примаоца. Следеће, имате опцију да додате играче у ваш адресар (прва иконица десно од поља за примаоца – можете додати пријатеље тако што ћете уписати имена њихових налога и кликнути сачувај). Сада када сте успешно додали примаоца, можете написати и тему поруке, или оставити празно; у сваком случају, ако постоји прималац, порука ће бити послата иако нема тему или је поље остављено празно. Тако да можете уписати шта год желите у поруку, али пазите на правила лепог понашања. Вређање саиграча или коришћење непристојног језика може довести до блокаде налога или казне. Када завршите, само кликните на дугме пошаљи.

У колико сте у савезу (и ако сте добили одговарајућу дозволу од оснивача савеза) можете слати масовне поруке или поруке савезницима. Ово може бити изведено на два начина: писањем [ally] у поље  за примаоца или кликом на другу малу иконицу десно од поља за примаоца (плава иконица савеза). Кликом на малу иконицу одмах ће [ally] бити постављено као прималац. Када пошаљете Масовну поруку, сви чланови савеза ће добити поруку.

У колико користите Плус налог, можете архивирати ваше поруке.

ББ кодови у порукама

Вероватно сте приметили додатну листу опција одмах изнад простора за писање. Погледајте слику испод:

bbcode


Ове опције вам омогућују да користите ББ кодове у порукама у игри – исто као у едитору текста, можете пистаи косо (курзив),подебљано или подвучено - или чак и комбиновати сва три! Постоји још инзванредних опција.

То значи да смо објаснили функцију прве три иконице. Постоји још, очигледно, али због прегледности овог приручника, објаснићемо прво последње три иконице па ћемо после ове иконице у средини.

Наиме, ове три иконице служе да додате мало Травиан сличица у вашу поруку; прва служи да додате ресурсе попут дрвета, глине, гвожђа и жита. Кликните на иконицу, па потом на ресурс који желите, онда само упишите број после кода који је појави и ето! Када је послато, појавиће се као мала сличица ресурса. Ово вам уштеђује време, тако да не морате да пишете „дрво“ или „глина“ и признајте, лепше је.

bbcode


Ако кликнете на иконицу у облику викинга, прошириће се и биће приказан богат асортиман осмеха за вашу поруку.

bbcode


Коначно, последња иконица у облику мача ће вам омогућити да додаш одговарајуће сличице јединица, исто као што је иконица ресура учинила са сличицама ресурса. Раде на исти начин, кликните на сличицу, упишите број (или обрнуто) и готово.

bbcode


Ово нас доводи до четири иконице у средини. Прва ће вам омогућити да додаш линк савеза у поруку, кликните на иконицу, и између два кода упишите тачан назив савеза. Или прво упишите име савеза, обележите га показивачем и онда кликните на иконицу. Следећа је иконица играча, омогућује ти да додаш линк играча. Биће приказане као одговарајући линкови, први ће вас одвести до профила савеза а други до профила играча. Можете додати и координате и линк ће вас право одвести до координата које сте уписали на мапи. И коначно, последњи ће вам омогућити да додате извештаје у вашу поруку, ово је мало деликатно. Да бисте додали извештај, потребан вам је ИД број. То значи да је потребно да узмете последњи део линка извештаја из адресе у вашем претраживачу и додате га између два кода извештаја; ово су бројеви о којима говоримо, и то би требало да изгледа овако: [report] 2187686[/report]. Постоји још могућности за слање извештаја; њихово објашњење такође можете пронаћи на страници са Одговорима.

bbcode


Кликом на последњу иконицу, уз десну ивицу, имаћете могућност да видите вашу поруку, тј. да је видите онако како ће је прималац видети.

bbcode


Сортирање порука

Корисна, али мало скривена могућност је сортирање порука или извештаја по датумима. Сви знате нормалан преглед у којем су најновије поруке или извештаји видљиви на  врху у пријемном сандучету:

Али некада је корисније видети прво најстарије извештаје или поруке. Ово није проблем уколико кликнете реч „послато“. Ако ово урадите, извештаји и поруке ће бити приказани обрнуто, са најстаријом поруком или извештајем на врху:

sort_report


Извештаји

Извештаји су информационе поруке послате од стране Травиана, да вас информишу о дешавањима на вашем налогу, нпр. ако сте нападнути или ако вам је неко послао појачање.

Комплетан извештај борбе биће вам достављен само:

  • ако сте били бранилац
  • ако сте били нападач и бар 1 јединица је преживела
  • ако сте убили најмање 25% противничких војника у нападу. 

Извештај о јединицама у појачању приказује само број јединица које су убијене.

У случају да постоји појачање из више од 10 села и да напад није довео до губитака, играчи који су послали појачања неће добити извештај.

Такође, постоји и опција за сортирање извештаја уколико имате plus налог.

Иконице извештаја

Вероватно се сте приметили сличице испред ваших извештаја. Постављене су зато да би могли да разликујемо извештаје. Шта оне значе? Како их користимо?

Извештаји су подељени у четири групе:

  • Трговина
  • Појачања
  • Напади
  • Остало

Тако да су сличице извештаја такође подељене у четири групе.

Трговина
mostly_lumber Трговци су ипоручили највише дрвета
mostly_clay Трговци су ипоручили највише глине
mostly_iron Трговци су ипоручили највише гвожђа
mostly_crop Трговци су ипоручили највише жита

Појачања
reinforcement_arrived Појачање је пристигло

Напади
won_attacker Победили сте као нападач без губитака
won_attacker Победили сте као нападач са губицима
lost_attacker Изгубили сте као нападач (ниједна од ваших јединица се није вратила)
won_defender Победили сте као бранилац без губитака
won_defender Победили сте као бранилац са губицима
lost_defender Изгубили сте као бранилац (ниједна од ваших јединица није преживела)
lost_defender Изгубили сте као бранилац без губитака (ово значи да нисте имали војску у одбрани)

Остало
miscellaneous Остало (нпр. натарски напад)
adventure Извештај о авантури
animals_caught Није било борбе али су животиње заробљене
won_scout_attacker Успешно извиђање као нападач
lost_scout_attacker Неуспешно извиђање као нападач
won_scout_defender Успешно извиђање као бранилац
lost_scout_defender Неуспешно извиђање као бранилац

Ако нисте сигурни шта која сличица значи, поставите показивач на њу и видећете шта она значи:

ally_attack


Ове сличице ће вам помоћи да разликујете извештаје у вашем пријемном сандучету.

Ово вам може помоћи да разврстате савезничке нападе. Да би користили ову опцију потребно је да кликнете на једну сличицу изнад и видећете све извештаје ове врсте (нпр. погледајте следећу слику). Ово ће вам такође помоћи да видите старије извештаје.

sort_alliance_reports


Поред тога можете кликнути на три тастера изнад табеле са извештајима. Тастер 1 је за нападе, тастер 2 је за одбрану, а кликом на тастер 3 сакрићете нападе вашег савеза (са мање од 100 јединица и без губитака). Ако нисте сигурни која иконица шта значи, опет можете поставити показивач на иконицу и видећете шта која значи.

Дељење извештаја борбе са СВИМ играчима на серверу

Дозвољено вам је да поделите ваш борбени извештај са свим играчима на серверу.

Тако да ће линк избештаја борбе изгледати овако: s1.travian.rs/berichte.php?id=1168740|6063be47

Код после | добијате само за ваше извештаје (то значи да неће бити видљив у савезничком прегледу). Сада можете одлучити да ли желите некоме показати комплетан извештај или не.

Ако пошаљете скраћени линк извештаја (s1.travian.rs/berichte.php?id=1168740), онда ће извештај моћи да виде чувари налога и саиграчи.

Али ако пошаљете комплетан линк (s1.travian.rs/berichte.php?id=1168740|6063be47) онда ће сви на серверу моћи да виде ваш извештај.

Сортирање извештаја

Корисна, али мало скривена могућност је сортирање порука или извештаја по датумима. Сви знате нормалан преглед у којем су најновије поруке или извештаји видљиви на  врху у пријемном сандучету:

sort_report


Али некада је корисније видети прво најстарије извештаје или поруке. Ово није проблем уколико кликнете реч „послато“. Ако ово урадите, извештаји и поруке ће бити приказани обрнуто, са најстаријом поруком или извештајем на врху:

sort_report


Извештаји из околинe

Травиан 4 има потпуно нову категорију извештаја – ове извештаје из околине, они се разликују од осталих извештаја које сте видели/примили у Травиану.

Одмах на почетку, извештаји из околине се не примају уопште, као извештаји када тргујете, напдате или браните. Да бисте видели ове извештаје, кликните на иконицу за преглед извештаја у заглављу менија и одаберите последњи мени са именом „Околина“. Ови извештаји ће вам доносити вести о околини без обзира да ли сте учествовали у том догађају или не. Они ће вам омогућити корисне информације о вашој најближој околини попут тога да је оаза опљачкана, основано ново село или вођена борба у оближњем селу. Чак и када име села буде промењено, то ће бити укључено у ове извештаје. Време и датум ће такође бити приказани, као и играч који је изазвао тај догађај. На пример, када неко промени име села, извештаји из околине ће приказати који је играч променио име села, као и старо и ново име. Али, извештаји који говоре о томе да је оаза опљачкана неће приказивати име пљачкаша, као ни извештај борбе – ако је играч нападнут у околини, извештај ће вас обавестити да је поменути играч нападнут, али неће приказати ко га је напао.

Извештаји из околине ће се временом прикупљати, тако да ћете увек моћи да видите шта се дешавало у прошлости; ове извештаје нећете моћи да обришете или очистите.

Poruke i izveštaji / poruka i izvestaji


Да ли је на ваше питање одговорено на задовољавајући начин?

Да   Неутрално   Не